* O. Zijlstra, Kierkegaard in discussie

 

 

[Zijlstra 2012, ] Kierkegaard in discussie

Budel

Damon

2012

160 p.

ISBN 9789460360596

€ 17,90

 

 

inhoudachterflap

 

De Deense theoloog, filosoof en schrijver Soren Kierkegaard (1813-1855) geldt als een der voorlopers van het existentialisme – niet zeer verwonderlijk wanneer we zien dat Kierkegaard zijn filosofie een uitdrukking wilde laten zijn van het “individuele bestaan” en daarbinnen de “keuze” (voor een bepaalde manier van leven) centraal stelde. Al bij Kierkegaard viel de vraag naar hoe iemand echt en authentiek mens kan zijn.

Door te verwijzen naar het existentialisme ontstaat er nu als vanzelf een genealogie die via enkele tussenstations bij bijvoorbeeld de Franse schrijver-filosofen Jean-Paul Sartre en Albert Camus uitkomt. Maar Kierkegaards betekenis houdt niet ergens in of na het midden van de 20ste eeuw op.

Daarom is het een verdienste van Onno Zijlstra om in Kierkegaard in discussie de belangrijkste thema’s van de Deense denker te verbinden met andere, moderne en eigentijdse filosofen, denkers en dichters die op een of andere manier door hun 19de-eeuwse voorganger werden beïnvloed of met hem onverwachte overeenkomsten tonen.

Bijvoorbeeld wijst Zijlstra op de minder voor de hand liggende link tussen Kierkegaard en Ludwig Wittgenstein in verband met de grenzen van het spreken en het onuitspreekbare. De Portugese dichter Fernando Pessoa, Jean-François Lyotard, Karl Popper en Luc Ferry zijn enkele andere namen.

Het is trouwens niet zo dat Zijlstra de kritische zin uit het oog verliest. Hij rijgt niet zomaar zijn filosofische gesprekspartners aan een koordje, maar gaat een constructieve discussie met hen aan. Zo brengt hij Kierkegaard onder andere in stelling tegen de spraakmakende essaybundel Tijd van onbehagen van de Nederlandse filosoof Ad Verbrugge’s uit 2004.

Kierkegaard in discussie is al met al een prettige en goed leesbare, niet al te dikke, zeer interessante studie die uitnodigt tot verder lezen en verder denken. Een naam- en zaakregister completeren dit leuke boek.

 

Damon in Budel, de uitgever van Kierkegaard in discussie, heeft de afgelopen jaren een aantal nieuwe vertalingen van het werk van Kierkegaard laten verschijnen. In 2013 verschijnt nog Filosofische kruimels & Johannes Climacus ofwel Men moet aan alles twijfelen.