* G. Van Riel, Geluk

 

 

 

 

 

Antwerpen, LannooCampus, 2019

120 p., ISBN 9789401462303, € 19,99

 

inhoudachterflap

 

‘Gelukkig zijn’, zong de Belg Raymond van het Groenenwoud, ‘daarvoor wil ik alles geven. Weg wat teveel is. Geen stress aan mijn lijf...’ De zanger kwam niet tot grote of uitzonderlijke definities, maar met zijn dunne en licht trillende stem liet hij voelen dat geluk een gewild, kostbaar maar ook kwetsbaar goed is.

          Raymonds landgenoot professor Gerd Van Riel heeft het anders aangepakt. In het kader van het Junior College onderwierp hij geluk aan een gedegen filosofisch onderzoek. Junior College is een initiatief van de Katholieke Universiteit Leuven om middelbare scholieren kennis te laten maken met de wetenschap.

          De auteur stelt vast dat geluk een onvervangbaar en veel gevraagd goed is, dat vaak wordt vertaald in genot of genieten, in het jezelf blootstellen aan en ondergaan van ervaringen die je vervolgens doen laten genieten, bijvoorbeeld bij het beoefenen van een hobby of tijdens een vakantie. Maar hoe zit het dan met de rest van de tijd, vraagt Van Riel zich af.

          Misschien, juist omdat iedereen het nastreeft, lijkt geluk tamelijk evident, maar dat is het bij nader inzien niet. Er valt veel te vragen en te onderzoeken.

          Is geluk een kwestie van ‘alles geven’ en ‘weg wat teveel is’? Of is het een kwestie van krijgen of nemen? Is geluk iets wat je actief doet of zelfs afdwingt? Is het iets wat jou overkomt of waarop je moet wachten? Is het een houding die je aanneemt tegenover het leven? Is het een aanhoudende en voortdurende toestand of een kortstondige ervaring? Kunnen we de afwezigheid of het opheffen van ongeluk al geluk noemen?

          Welbeschouwd is het antwoord niet een-twee-drie te geven; het is een beetje van dat alles samen, stelt de auteur vast. Duidelijk is in elk geval wel dat de eigen natuur van geluk geen in beton gegoten definities toelaat, welke filosoof je ook te hulp roept om jouw zaak te onderbouwen.

          Met Geluk is Gerd Van Riel er zeer goed in geslaagd om een groot aantal facetten van geluk op een rijtje te zetten. De belangrijkste ideeën, stromingen en denkers en enkele gelukswetenschappers komen er in aan bod.

          Geluk is uitdrukkelijk voor middelbare scholieren geschreven, maar ook de oudere lezer zal er mee overweg kunnen. De auteur brengt zijn onderwerp op een speelse en niet-schoolse manier voor het voetlicht.

 

Geluk is een uitgave van uitgeverij Lannoo Campus en het Junior College van de Katholieke Universiteit Leuven. In deze serie verschenen in 2019 ook:

Waarheid door L. Demey, inhoudachterflap; en

Vrijheid door A. Braeckman, inhoudachterflap.